close menu icon
Kapcsolat

Irány Pécs

Irány Pécs Nonprofit Kft.

Hallgasd MOST az Irány Pécs által ajánlott rádiók műsorát!

close menu icon
Támogatás bezárása

Csak jobban hangzik vagy többet is jelent a Scrum Master a projektmenedzsernél?Magazin

Hírek és aktualitások. Programokról és eseményekről szóló beszámolóink, valamint hasznos tippeket és információkat nyújtó cikkek.

Facebook
X
LinkedIn

Napjainkban az IT álláshirdetések nagy része tartalmazza a bűvös Scrum Master kifejezést, azonban a hirdetések mögé nézve láthatod, hogy a feladatok és az elvárások alapján projektmenedzseri feladatokat lát el.

A gördülékeny munkafolyamatok érdekében, főként a nagyobb szervezeteknél, szükség van egy olyan emberre, aki összefogja, irányítja a többiek munkáját a szervezettség és hatékonyság érdekében. A projektmenedzserek azok, akik a képzettségük, tapasztalataik, munkamódszereik alapján képesek ezen feladatok ellátására. De akkor mit csinál egy Scrum Master? Miben más, mint egy projektmenedzser?

Hasonló, de mégsem az

A Scrum Mastert nevezhetjük IT projektmenedzsernek is, hiszen hasonló feladatokat lát el, mint egy klasszikus PM, azonban a munkamódszerei révén több annál, nemcsak irányít, miotivál is. Hogy mennyiben tér el, azt megtudhatod, ha elvégzed a DevAkadémia IT projektmenedzser képzését, ahol piacképes, naprakész tudást szerezhetsz egy jövőbiztos szakmában.

A projektmenedzserek feladata rendkívül fontos, hiszen ők azok, akik biztosítják a kitűzött célok elérését a projektcsapat irányítása, koordinálása, motiválása által, fókuszt és célokat, stratégiai összehangolást biztosítanak a különböző módszertanok mentén.

A scrum módszertan dióhéjban

A scrumot elsődlegesen a szoftverfejlesztésben alkalmazzák, de ma már a szolgáltatásfejlesztési, szervezetirányítási projektekbe is átvették. Egy agilis keretrendszer, amely a folyamatosan változó környezetben a komplex problémák megoldására hivatott, és a hatékony csapatmunkát segíti elő.

A kifejezés a rögbiből származik, és a labda egymásnak történő passzolgatását jelenti, így hűen kifejezi azt, amire megalkották, vagyis a különböző területek csapatainak párhuzamos munkáját. Egy csapatot alkotnak a fejlesztők, a terméktulajdonos, vagyis a Product Owner, valamint a támogató vezető, a Scrum Master. A csapatmunka a folyamatos kommunikációra épül.

A módszer lényege, hogy a feladatot kisebb részekre, sprintekre bontja, amelyeket megadott határidőn belül kell teljesíteni. A folyamatokat a hatékonyság, a kreativitás és az agilitás jellemzi, és a Scrum Master az, ki mindezt vezetőként támogatja.

Kiből lehet Scrum Master?

Mondhatni bárkiből, aki az IT világában képzeli el a jövőjét, de nem fejlesztőként, illetve akit érdekel a projektmenedzsment, és jövőbiztos, jól fizető szakmát szeretne. Ha dolgoztál már fejlesztői csapatban, akkor rendelkezel némi tapasztalattal, így már “csak” vezetői készségekre lesz szükséged. Kisebb szervezeteknél a fejlesztőkből lesznek a Scrum Masterek.

A scrum alapokat könnyű elsajátítani, azonban mesteri szinten űzni rengeteg tapasztalatot és szakértelmet igényel. Kitartó munkával azonban lehetőség van ezt megszerezni.

A scrum lényege, hogy a csapat és a Master összhangban legyenek egymással. A Scrum Master külsősként, coach-ként és mentorként segíti a cspatot, és az agilitást helyezi előtérbe a célok elérése érdekében.

Facebook
X
LinkedIn

Pécs városát és turizmusát érintő  hírek és aktualitások. Programokról és eseményekről szóló beszámolóink, valamint hasznos tippeket és információkat nyújtó cikkek.

Pécs anno

Régen ezen az 5 strandon csobbantak a pécsiek

HULLÁM: az ország harmadik strandja volt, amelyet hullámgéppel láttak el A Hullámfürdőt sokan

Tovább olvasom
Magazin

Milyen migrén piercing fajták vannak?

A migrén hazánkban szinte népbetegségnek számít. A tüneteket eredményesen lehet csökkenteni a migrén

Tovább olvasom
MagazinTurizmus

Nyaralj személyi hitelből!

Az idén is szeretnél menni nyaralni, de nem jön ki a matek? Van rá megoldás, hogy végre ki tudj

Tovább olvasom

Üzenetküldése

Amennyiben kérdése lenne hozzánk keressen fel minket elérhetőségeinken, vagy küldje el kérdéseit üzenet formájában űrlapunk kitöltésével.